Bevezetés
Szakember kereső
Programok
Játszóterek
Olvasnivalók
GYIK

 

Gyakran ismételt kérdések:

 

Mi az a DSZIT? - itt

 

Mikor van szükség DSZIT-re? - itt

 

Hol találok DSZIT terapeutát? - itt

 

Mit érdemes olvasnom
erről a témáról?
- itt

 

Együttműködő partnereink:

 

 

Labirintus Alapítvány

a Harmonikusan Fejlődő, Kiegyensúlyozott Gyermekekért

 

 

IKT Központ

 

 

Óbuda-Békásmegyer Nevelési Tanácsadó

 

 

 

 

 

Jó játszóterek Ausztriában

 

A DSZIT® (Dinamikus Szenzoros Integrációs Terápiás) honlap ajánlója. Még több játszótér - itt

 

Ausztria nincs olyan messze, talán az egyik legkedveltebb uticél, ha világot akarunk látni. Családostul, gyerekekkel látogatva meg nyugati szomszédunkat, a természeti szépségek, vagy a valóban színvonalas múzeumok megcsodálása során egyre többször hangzik el a követelő kérdés: "Mikor megyünk már végre játszótérre?" És valóban megéri erre is időt szánni, hiszen az osztrák játszóterek sokszor egészen új élményeket, lehetőségeket kínálnak a hazai játszótereken edződött csemetéinknek.

Helyismeret nélkül azonban nehéz megtalálni a legjobb játszótereket. Ezért szeretnénk most négyet bemutatni Ausztria különböző szegleteiből.

 

Bécs, Venediger-Au-Park

 

A Venediger-Au-Park Bécs vidámparkjától - a Prátertől - alig öt percre található. A játszótér számára a parkból egy viszonylag nagy, fás, dombos terület van elkerítve. Tágas, szép, jól felszerelt, és sok játéklehetőséget nyújt, s az is szimpatikus, hogy az eszközök nagy része fából készült. Fő vonzóerejét mindenekelőtt egy mini kalandpark jelenti. A három-négy méter hosszú, földbeásott cölöpökre kifeszített pálya 10-15 féle, egy és három méter között változó magasságban elhelyezett átjárót, hidat tartalmaz, amelyek különböző vastagságú, számú, minőségű kötelekből, gerendákból állnak. Változatos, izgalmas, és nagyon nagy kaland! Mivel azonban karabíneres biztosítás és szakember felügyelet nincs, mindenki csak a saját, illetve szülei felelősségére használhatja!

A játszótéren - ha még van időnk, erőnk tovább kalandozni - többek között csúszdatorony, felfüggesztett vitorláshajó, vizes pálya fa vályúkkal és óriási játéktraktor modell is található. Nehéz megúnni, és muszáj ide visszatérni!

 

 

Térkép

 

További információk

 

Bécs, Schönbrunn - Irrgarten

 

A Schönbrunni kastély kertjében, az állatkert mellett található egy különleges játszótér. A játszótér a régi sövénylabirintusok hagyományát eleveníti fel. Egy fejmagasságnál nagyobb sövénykerítés útvesztőjében kell a helyes utat megtalálnunk, a labirintus közepén álló figyelőtoronyig, majd vissza.

Ha ez sikerült, kipróbálhatunk egy kisebb, gyermekléptékű változatot, ahol meglepetésként különböző helyekről felspriccelő vízsugarak hűsítik le a nyár forróságát. De van még tükrökből épített, valamint nagy bőrlapokból összerakott térbeli labirintus is.

A játszótér másik főtémája a hangok. A gyerekek különböző nagyméretű, zenei hangokat megszólaltató játékeszközöket próbálhatnak ki, vagy két szembefordított parabolafelület révén messziről is beszélhetnek egymáshoz.

A játszótérre sajnos belépődíjat kell fizetni, de ha a játszani kívánó felnőtt gyerekeket is visz magával, a családi jeggyel viszonylag olcsón megúszhatja! :)

 

 

Térkép

 

További információk

 

Salzburg, Hellbrunn - Schlossgarten

 

Egy esős nyár közepi napon látogattuk meg a hellbrunni kastélyt és a kastélykert játszótereit.

 

Az első meglepetésem az volt, hogy dacára a kitartóan szemetelő esőnek, voltak gyereklátogatói a kisebbek játszóterének. A második, hogy a játszótéren igazán semmi különös nem volt, leszámítva a környék adta páratlan díszletet – tágas, szépen ápolt park, csodálatos hegyek látványa és a pesti tüdő számára elképesztően friss levegő. Ám ez a semmi különös igazi osztrák alapossággal volt elkészítve (nem is tegnap): biztonságos alapburkolat, karbantartott hinták, árnyékot adó fák és a tágasság érzete. A játékszerek nagy biztonsággal voltak összeszerelve, gondoltak a kajla kicsikre is, ezért apró terelő lécek vigyáztak rájuk olyan helyeken, amelyek valamilyen szempontból veszélyesek lehettek.

 

 

Volt ott lengő gumijárda, cölöpvár, forgóhinták, csúszdák, rugóshinták, gumikerékhinták és számtalan, a nagyobbak ügyeskedésére módot adó játékeszköz. A kedvencem az általam Homokműveknek elnevezett kis cölöpegyüttes volt. Láncon lógó vödrökben kellett felhúzni a homokot, odafenn megdolgozni, összekeverni, szitálni, majd különböző utakon vályúkban elküldeni további felhasználásra. Láthatóan órákig adott tevékenykedni valót a homokozásra érzékeny közönségnek.

 

 

A felnőttek játszótere, ha lehet, még izgalmasabb volt. Vízmedencékbe volt szabad belegázolni, egyensúlyozni, ellazulni - erőt kifejteni, a saját test jelzéseire nem szokványos környezetben figyelni. A legrokonszenvesebb talán az volt, hogy míg a kastély a legrafináltabb főúri szórakoztatás rejtelmeibe enged betekintést az utókornak (borsos áron), válogatott műkincsekkel gyönyörködtet, vagyis a magasrendű kultúrát kínál, addig a park a legközönségesebb, értsd: a legáltalánosabb gyermeki és felnőtti igényeket elégíti ki magas színvonalon. Kimondatlan filozófiája szerint a magaskultúra közelében is elismeri a gyermeki lét sajátosságait, szükségleteit és (ingyen) teret ad azoknak.

 

Ha arra járnak, ne hagyják ki!

 

 

Térkép

 

További információk

 

Mauterndorf, Burg

 

A mauterndorfi vár játszótere nélkül is óriási élményt nyújtana felnőtteknek és gyerekeknek egyaránt. Az igazi modern, interaktív múzeumnak berendezett épületben pazarul elkészített és elhelyezett szobrok elevenítik meg a középkori életet, de mi magunk is felpróbálhatjuk a korabeli fegyvereket és ruhákat. A feliratok, az érintős képernyők és a hordozható hangtárak pedig széleskörű háttérinformácikókkal mélyítik el tudásunkat a várról és környékéről.

A várépület udvarának egyik sarkába beépített játszótér azonban tényleg felejthetetlenné teszi a kalandot a gyerekek számára. Itt minden kézzelfoghatóvá, megélhetővé, bemozoghatóvá válik. Hálókon és létrákon lehet megostromolni a zegzugos várfalakat, vagy a fal tetejéről egy sárkány torkán át lecsúszni, s végül a száján repülni ki. A kőhöz hozzáépített fa "gyilokjárók" pedig kisebb-nagyobb kamrákat és kuckókat, szűkebb és tágabb alagutakat rejtenek, és persze Artúr király kerekasztalát. A vár és játszótere a gyerekek testét, kíváncsiságát és képzeletét egyeránt megmozgatja - igazi komplex élménnyé válva számukra.

 

 

Térkép

 

További információk a várról magyarul és németül

 

Szvatkó Anna, Arató Domonkos, DSZIT Műhely, Ferencvárosi Nevelési Tanácsadó