Bevezetés
Szakember kereső
Programok
Játszóterek
Olvasnivalók
GYIK

 

Gyakran ismételt kérdések:

 

Mi az a DSZIT? - itt

 

Mikor van szükség DSZIT-re? - itt

 

Hol találok DSZIT terapeutát? - itt

 

Mit érdemes olvasnom
erről a témáról?
- itt

 

Együttműködő partnereink:

 

 

Labirintus Alapítvány

a Harmonikusan Fejlődő, Kiegyensúlyozott Gyermekekért

 

 

IKT Központ

 

 

Óbuda-Békásmegyer Nevelési Tanácsadó

 

 

 

 

 

Hajógyári-szigeti játszótér, Budapest

 

A DSZIT® (Dinamikus Szenzoros Integrációs Terápiás) honlap ajánlója. Még több játszótér - itt

 

A szigetre vezető hídtól nem messze, az autóparkoló közelében található a néhány éve felújított játszótér. Tulajdonképpen nem is egy játszótér, hanem kettő, az egyik inkább a kisebbeknek, a másik a nagyoknak való, bár itt is, ott is vannak olyan eszközök, melyeket több korosztály is használni tud.

 

Az egyik játszótér maga a csúszdapark, több hosszú egyenes és kanyargós, nyitott és fedett csúszda található rajta. Kettő kivételével mindegyik egy dombról indul, ezekhez lépcsőn lehet feljutni, majd pár fokot mászni kell. A gyakorlottabbak kipróbálhatják a toronyból induló csúszdákat, az ide feljutáshoz kicsit több ügyesség kell. A széles, a többihez képest rövid, kevésbé meredek csúszdán a kisebbek is bátran csúszkálhatnak.

 

           

 

A csúszdákon kívül lehet hálóalagútban, és kötélhálókon mászni, mindegyik nagyon jó hatással van az egyensúlyrendszerre és a koordinációra.

 

Ott jártunkkor sajnos nem működött a nagy forgókorong, remélhetőleg hamarosan felújítják. A nagy kerék mindkét irányban megforgatható, benne ülve, fekve, vagy széleibe kapaszkodva lehet rajta „utazni”. Egyszerre sok gyerek ráfér, nem csak a vesztibuláris rendszerre gyakorol jó hatást, de az együttműködési készséget, másokra odafigyelést is fejleszti.

 

A másik játszótéren sok olyan dolog található, ami a kisebbnek való, játszóvár homokozóval, kicsi csúszdával, mászókákkal, rugós hinták, hagyományos hinták, kicsi körhinta és mászóháló.

 

           

 

Vannak kifejezetten „pörgős” játékok, a tölcsér, amibe egészen kicsi gyerek is biztonságosan beleültethető, de még a kamaszok is beleférnek. Hajthatja a felnőtt, de a picit nagyobbacska gyerek már magától rájön, hogyan tudja testsúlyának áthelyezésével elindítani, lassítani, gyorsítani. Lehet állva pörögni, vagy térdelve is.

 

       

 

A bölcsőhinta babáknak is biztonságos, kényelmesen elférnek benne lefektetve, de a totyogó, már ülő gyerek sem esik ki belőle. Nagyon szokták élvezni a különféle testhelyzetben való hintázást, ráadásul többen is elférnek benne, így még nagyobb a mulatság. A több kötélből álló kapaszkodós-csimpaszkodós hinta ahhoz is ügyességet kíván, hogy fekve, ülve, vagy állva megmaradjon rajta a gyerek. A köteleken magukon is lehet hintázni, és az egész szerkezet körbeforgatható.

 

   

 

Megközelítés: Budapest, Hajógyári-sziget, Ródli-domb

 

 

Fehér Zsuzsanna, Fővárosi 3. sz. Tanulási Képességet Vizsgáló Bizottság