Bevezetés
Szakember kereső
Programok
Játszóterek
Olvasnivalók
GYIK

 

Gyakran ismételt kérdések:

 

Mi az a DSZIT? - itt

 

Mikor van szükség DSZIT-re? - itt

 

Hol találok DSZIT terapeutát? - itt

 

Mit érdemes olvasnom
erről a témáról?
- itt

 

Együttműködő partnereink:

 

 

Labirintus Alapítvány

a Harmonikusan Fejlődő, Kiegyensúlyozott Gyermekekért

 

 

IKT Központ

 

 

Óbuda-Békásmegyer Nevelési Tanácsadó

 

 

 

 

 

Margitszigeti játszótér, Budapest

 

A DSZIT® (Dinamikus Szenzoros Integrációs Terápiás) honlap ajánlója. Még több játszótér - itt

 

A Margitsziget Margit-hídhoz közelebb eső részén, körülbelül a Komjádi uszodával szemben található a nagyméretű játszótér. A tipegőktől kezdve egészen a kiskamasz korosztályig kínál alkalmas játékokat, köztük sok olyat, melyek a szenzoros-integrációs fejlesztés szempontjából is hasznosnak bizonyulnak.

 

Ezen a játszótéren hiányoznak a máshol megszokott hagyományos hinták, a babáknak való beültetős és a nagyobbaknak való laphinta. Vannak helyettük viszont mások. Ritkán találunk igazán hosszú kötelű hintát, ami magasra repít, itt négy is van belőle. A babahinta helyett széles ülőkéjű, furcsa formájú hinták vannak, a már biztonságosan ülő kisebb gyerekeket nyugodtan ráültethetjük, de a nagyobbak is szívesen kipróbálják, más érzés hajtani, mint amihez hozzászoktak. A virágdíszes, puha ülőkéjű hintán a másfél-két évesek próbálhatják ki, milyen csak a kötélbe kapaszkodva, a nagyokhoz hasonlóan hintázni. Erre a hintára már a feljutás is igényel egy kis ügyességet, és akár hasalva vagy lovaglóülésben is lehet rajta hintázni.

 

                                           

 

A nagyobbak kedvence a hatalmas mászóka, melynek egyes elemei igencsak csak megdolgoztatják az egyensúlyérzéket, koordinációs készségeket. Nem is hasonlít a hagyományos mászókákra, bár egy-egy részét úgyis lehet használni. Minden forog, billeg, mozog. Fel lehet rá jutni például egy billegős lapon, a kisebbek inkább hason csúszva használják, a nagyobbak másznak. Egyik részéről a másikra a levegőben függve görgős kapaszkodókat hajtva lehet átjutni, a tetejéről az aljára pedig egy műanyag ülőkére ülve lehet egy rúd mentén lepörögni. De pörögni nem csak itt lehet, a játszótér egy másik részén több egyszemélyes „körhinta” várja a gyerekeket. A középen lévő rúdba kapaszkodva ülve, állva, térdelve, guggolva igen nagy sebességre lehet szert tenni és körbe-körbe pörögni. A kisebbeknél a szülő is segíthet, a nagyobbak hamar rájönnek, hogy tudják maguk hajtani, de maradjunk a közelben, a gyakorlatlanok nem mindig tudják egyedül megállítani, nehogy túlzottan elszédüljenek.

 

 

Jó mulatság a rögzített gördeszka, amely használható ülve és állva is.

 

A különlegességeken túl több mászóka, jól megépített csúszdás játszóvár, és a szokásos rugós hinták is várják a gyerekeket.

 

 

Megközelítés: Budapest, Margitsziget, Sportuszoda

 

 

Fehér Zsuzsanna, Fővárosi 3. sz. Tanulási Képességet Vizsgáló Bizottság