Bevezetés
Szakember kereső
Programok
Játszóterek
Olvasnivalók
GYIK

 

Gyakran ismételt kérdések:

 

Mi az a DSZIT? - itt

 

Mikor van szükség DSZIT-re? - itt

 

Hol találok DSZIT terapeutát? - itt

 

Mit érdemes olvasnom
erről a témáról?
- itt

 

Együttműködő partnereink:

 

 

Labirintus Alapítvány

a Harmonikusan Fejlődő, Kiegyensúlyozott Gyermekekért

 

 

IKT Központ

 

 

Óbuda-Békásmegyer Nevelési Tanácsadó

 

 

 

 

 

Mezítlábas park, Tabajd (családi program)

 

A DSZIT® (Dinamikus Szenzoros Integrációs Terápiás) honlap ajánlója. Még több játszótér - itt

 

Tabajd a Váli-völgyben fekszik, Budapesttől 45 kilométerre. Itt épült meg pár éve a falu közepén a Mezítlábas park, mely az egész családnak felhőtlen kikapcsolódást jelent. A parkban gyerekek és felnőttek 21 féle járófelületen szerezhetnek tapasztalatokat a talpi érzékelésről. Homok, agyag, bazalt, fenyőtoboz, kukoricacsutka, kavics és még sok egyéb érdekes felület borítja a sétaút felszínét egy-egy szakaszon. A szépen tisztán tartott parkban bátran levehetjük cipőinket, és végigügyeskedhetünk az ösvényen. Az egész nem tart egy óránál tovább, de az egyes szakaszokat, sőt akár az egész útvonalat újra és újra megismételhetjük. Az út mentén padok is találhatók, megpihenhetünk, elővehetjük az uzsonnát. A domb tetején lévő kútnál csillapíthatjuk szomjunkat, és a kilátás is gyönyörű.


És hogy jön ez a szenzoros integrációhoz?

 

Több módon is. A séta, a mozgás eleve jótékony hatású, itt azonban ezen túl is sokféle hatás éri a testet és az idegrendszert. A különböző felületek hőmérséklete (a hideg agyag, a meleg, napsütötte kő, bátraknak a patak hűvössége stb.) és minősége (simasága, érdessége, szúróssága, egyenetlensége, stb.) különféle érzékleteket közvetít az agyhoz. A szenzoros integrációs terápiában nagyon fontosnak tartjuk a taktilis (tapintási) ingerlést, a fejlesztés, fejlődés fontos része. Csak úgy, mint az egyensúlyi rendszer sokféle ingerrel való ellátását. A parkban minderre sok lehetőség van. A különböző járófelületeken túl lépcsőkön, rönkökön, gerendákon is egyensúlyozhatunk. A gyermek érdekes, szokatlan helyen találkozik az új ingerekkel, a „fejlesztés” szinte észrevétlenül folyik. Hagyjuk, hadd tapogassák, vizsgálják meg az egyes burkolatokat és szerezzenek új, közvetlen tapasztalatokat.


Leginkább nagyóvodásoknak, kisiskolásoknak ajánljuk, de az idősebb korosztály (beleértve a felnőtteket is) is kiválóan szórakozhat. Vannak olyan gyerekek, akik nehezen tűrik a különféle érintéseket, nem szeretnek mezítláb lenni, „furcsa” talajokon járkálni. Ha idegenkednek egyes felületektől, nem baj, ha nem lépnek rá, kihagyják, sőt az sem baj, ha a Mezítlábas parkot cipőben járják végig. Csak annyit próbáljanak, amihez kedvük van.

 

 

És végül egy jó tanács: érdemes hátizsákot vinni magunkkal, és abba pakolni a cipőket, mert nincs lehetőség a kiindulóponton hagyni őket. Jobb, ha a gyerekek nem kézben viszik a cipőt, hadd egyensúlyozzanak, kapaszkodjanak szabadon. Az sem kizárt, hogy egyes szakaszokat négykézláb fognak megtenni.


A park látogatása ingyenes.

 

További információk: www.mezitlabaspark.hu

 

Fehér Zsuzsanna, Fővárosi 3. sz. Tanulási Képességet Vizsgáló Bizottság