‹‹‹szülőknek
Bevezetés
Információk
Szakember kereső
Szakirodalom
Terápiás tér
Képzések
Főoldal

 

Együttműködő partnereink:

 

 

Labirintus Alapítvány

a Harmonikusan Fejlődő, Kiegyensúlyozott Gyermekekért

 

 

 

Óbuda-Békásmegyer Nevelési Tanácsadó

 

 

IKT Központ

 

 

 

 

 

 

 

 

Hasznos linkek

 

A következő linkek kitekintést nyújtanak a szenzoros integrációs terápiák külföldi irányzataira, benyomásokat, tapasztalatokat szerezhetünk más országok szakembereinek elméleti és gyakorlati munkájáról.

 

Új, német nyelvű linkek - itt

 

Angol nyelvű linkek

 

• A Sensory Integration Global Network, azaz SIGN A. J. Ayres, a szenzoros integrációs elmélet kidolgozója munkásságának dedikálja oldalát. A csoport eredeti alapítói közé tartoztak Ayres korábbi munkatársai, tanítványai. Feladatuknak tartják Ayres eredeti gondolatainak, elképzelésének védelmét és terjesztését. Az oldal röviden összefoglalja Ayres főbb tevékenységi köreit és eredményeit, olvashatunk a szenzoros integrációs terápia etikus alkalmazási köreiről, lehetőségeiről.

http://www.siglobalnetwork.org/

 

• Az Egyesült Királyságban és Írországban működő Sensory Integration Network fő tevékenységi köre a szakemberképzés, a terápia és a kutatás. Honlapjuk elsősorban szülőknek és leendő, illetve már gyakorló terapeutáknak szól, de nem feledkeznek meg a szenzoros feldolgozás nehézségeivel küzdő fiatalokról sem. Utóbbiak egy rövid rajzfilm segítségével érthetik meg állapotukat, és a javuláshoz vezető utat. A honlap internetes boltot is üzemeltet, nagy választékot kínál a szenzoros-integrációval kapcsolatos angol nyelvű szakirodalomból.

http://www.sensoryintegration.org.uk/

 

• Az Egyesült Államok-beli Sensory Processing Disorder Foundation honlapja rendkívül sokoldalú tájékoztatást ad a szenzoros feldolgozás zavaraival összefüggő témakörökben. Naprakész szakirodalom, cikkek, vélemények és ellenvélemények, kutatási témák és eredmények tucatjai között válogathat a látogató, és az elméleti kérdésekben jobban elmélyülni szeretők sem fognak csalódni. Ezen kívül képzéseket, családoknak szóló szolgáltatásokat, valamint webüzletet is találunk a honlapon.

http://www.sinetwork.org/index.html

 

• A Sensory Processing Disorder honlap elsősorban szülőknek szól, illetve azoknak, akik gyermekekkel foglalkoznak, de a szenzoros-integrációval kapcsolatos ismeretekben még nem igazán jártasak. Az oldal a szenzoros feldolgozás zavarának gyanújeleitől kezdve a diagnózis felállításán keresztül a terápiás lehetőségekig sok-sok témában nyújt tájékoztatást, közérthető nyelven. Különösen érdekes részei a honlapnak a szülői beszámolók gyermekük történetéről, illetve a nagyobb gyermekek, fiatalok önbeszámolói.

http://www.sensory-processing-disorder.com/index.html

 

• A sérült, illetve sajátos nevelési igényű gyermekekkel foglalkozó honlap, a ComeUnity egyik aloldalán bőséges információt kínál a szenzoros integrációval kapcsolatban. A szenzoros feldolgozás zavaraival kapcsolatos általános ismereteken túl ritkábban tárgyalt, de igencsak fontos témákban találhatunk még cikkeket, pl. szenzoros integrációs problémák és az örökbefogadás, hogyan könnyíthetjük meg a hajvágást a szenzoros feldolgozás nehézségeivel küzdő gyermek számára, vagy milyen hatással lehet a szenzoros-integrációs probléma a gyermek szociális kapcsolataira.

http://www.comeunity.com/disability/sensory_integration/index.html#sensory

 

• Összegyűjtöttünk néhány oldalt, ahol szenzoros-integrációs terápiás eszközök láthatók. Bepillantást nyerhetünk, hogy külföldön milyen eszközöket használnak, új ötleteket is kaphatunk:

Terápiás eszközök 1.
Terápiás eszközök 2.
Terápiás eszközök 3.
Terápiás eszközök 4.

 

• A következő cikk azoknak lehet hasznos, akik angol nyelven szeretnének eligazodni a szenzoros integrációval kapcsolatos elnevezésekben, szakkifejezésekben, meghatározásokban.

Cikk

 

• Játékos ötletek, különböző feladatok a taktilis, proprioceptív és vesztibuláris területek fejlesztésére:

Szenzoros szabályozó és integráló tevékenységek otthonra és az iskolába
Játékok és egyéb ötletek, pl. az elalváshoz, a nyugodt alváshoz, vagy hogyan állíthatunk össze egy szenzoros szobát

 

• Angol nyelvű szenzoros integrációs könyvek gyűjteménye.

Gyűjtemény

 

• A. J. Ayres: Sensory Integration and the Child című könyvébe nyerhetünk bepillantást.

Könyv

 

Német nyelvű linkek

 

Gesellschaft für Sensorische Integration - Bajorországban, Münchenben működik a Szenzoros Integrációért Egyesület, mely 20 éve alakult, és az Ayres módszer oktatása fő tevékenysége. Az általános szenzoros-integrációs leírásokon túl a szakemberek számára érdekes lehet a németországi képzés felépítése, a tanfolyam témáinak áttekintése, a különféle felépítésű kurzusok (pl. tanárok számára, terapeuták számára). Az oldalon egy jól szerkesztett, sok szempontra kiterjedő kérdőívet is találunk szülők számára gyermekeik tüneteivel kapcsolatban.

http://www.gsid.de/

 

• Az előzőhöz hasonló profilú oldal az osztrák Szenzoros Integrációért Egyesület. Oldalukon részletesen megismerkedhetünk az osztrák szenzoros-integrációs képzés jellemzőivel. Webshopot is működtetnek, a képzéshez szükséges szakirodalmon túl pl. megrendelhetőek az egyesület folyóiratának egyes számai.

http://www.sensorische-integration.org/index.cfm

 

• Szenzoros-integrációs felszerelések széles választéka található az alábbi osztrák oldalon. Érdemes körülnézni, milyen eszközökkel dolgoznak a „szomszédban”!

http://www.sport-thieme.at/cat/Therapie_Psychomotorik/Sensorische_Integration

 

• Ulla Kiesling, német SI terapeuta honlapja. "Sensorische Integration im Dialog"

http://www.si-ullakiesling.info

 

IRODALOMJEGYZÉK

KÖNYVAJÁNLÓ

HASZNOS LINKEK

PUBLIKÁCIÓK

 

Újdonságok!

 

Elindultak a szintentartási képzések! 
- részletek

 

Még kapható a Billenések c. könyv!

 

 

Tanulmányok a dinamikus szenzoros integrációs terápia köréből - részletek

 

Kapható a könyvesboltokban, valamint a kiadónál - Oriold és Társai

 

DSZIT szakmai nap 2019.03.09.

részletek

 

MEGALAKULT

az MDSZIT Egyesület!

részletek

 

Következő tanfolyamunk várhatóan 2019 novemberében indul

 

 

HÍRLEVÉL

 

Tanfolyamunkon végzett, vagy a

DSZIT iránt érdeklődő szakemberek számára
- feliratkozás

 

A szakembereknek
szóló oldalak
szerkezete részben átakult. Célunk a
jobb áttekinthetőség elősegítése volt.
Ezért egy közös
lap alá rendeztük a szakirodalommal,
a terápiával vagy a képzéssel kacsolatos oldalakat.
Jó böngészést!